GLOBE suvelaagri kolmas päev

Õpilase Anett Laarmanni mõtted ja kogemused suvelaagri kolmandast päevast:

“Hommikul ärkasin mingi kahtlase müra peale. Selgus, et vihm peksab vastu katust ja see oli hea äratuskella eest, sest tõusma pidin sel hommikul vara. Nimelt pidime Henryga Daniela ja Tomase hommikul kell 8 Pärnusse viima, et nad saaksid alustada tagasiteed koju. Sõit kulges kohutava paduvihma saatel. Kui külalised õnnelikult kohale olid toimetatud, alustasime tagasiteed laagrisse, sest võtsime vastu USA suursaadiku Eestis Michael C. Polt’i ja USA saatkonna  majandusnõuniku Brian Frere. Hinges oli ootusärevust ja veidi ka hirmu tähtsate inimeste ees. Kuna Brian jõudis enne, suundusime õppeklassi, kus oli meil võimalus jälgida satelliidimängu.

Peatselt saabus ka Ameerika Ühendriikide suursaadik Michael Polt. Mõlemad külalised osutusid väga sõbralikeks ja lahketeks ja suhtlus nendega kujunes suurepäraselt. Suundusime koos suursaadikuga saali, kus ta tervitas kõiki ja rääkis veidike GLOBE’st. Seejärel mindi spordisaali grupifotosid tegema ja igale grupile jagati ka kätte GLOBE mängude ülesanded. Sel ajal saabus kohale TV3, kes suutis operatiivselt reageerida kui aru sai, kes meile külla oli tulnud. Kui intervjuud antud, suundusime koos suursaadikuga ülesandeid jälgima. Olenemata vihmast, mis kuidagi järgi ei tahtnud jääda, uurisime kuidas noored mõõtsid ilma mõõdulintideta nööri pikkust ja lahendasid GPS ülesannet.

Samuti tundsime huvi vernier’ ülesande vastu, kus erinevate temperatuuriskaaladega tuli moodustada jänese pilt. Siseruumides toimus energia mõõtmise ülesanne ja aliase mäng. Tutvustasime külalistele staapi ja mõõtmisvahendeid. Nad olid üllatunud, et kuidas saab väga lihtsate vahenditega teha mõõtmisi ja uuringuid. Seejärel suundusime sööklasse, kus meile pakuti kartulit, šnitslit ja magustoiduks kompotti. Vahepeal oli taevasse ilmunud ka päike, mis soojendas meie vihmast läbivettinud laagrilisi. Kui kõhud täis ja meel hea, oli külalistel aeg lahkuda. Andsime üksteisele üle tänukingitusi ja saatsime külalised teele Pärnu poole, kus nad külastasid maavalitsust. Kõik emotsioonid ja muljed on ülihead ning ma olen õnnelik, et mulle anti võimalus liikuda koos suursaadikuga ja olla tema tõlgiks, lisaks andis see mulle suurepärast keelepraktikat.

Peale lõunasööki toimus ekskursioon kolmes vahetuses Tolkuse rabasse, kus giid tutvustas meile sealset ümbrust, rääkis palju sisalikest ja jagas informatsiooni laugaste kohta. Käisime ka vaatlustornis, kust avanes imeline vaade ümbrusele. Samal ajal kui toimus reis rabasse, valmistasid teised laagrilised ettekandeid ja viimistlesid veel rollimänge. Kui ekskursioonid rabasse läbi said, hakkasime salvestama saadet „Suvel võib“. Kõiki hirmutasid lähenevad vihmapilved, sest kuiv õhtu oleks ju ideaalne. Saade sai siiski salvestatud ilma vihmata ja kõik muu sujus ka plaanipäraselt. Peatselt algas konverentsisaalis viktoriin, kus küsiti küsimusi laagris õpitud teemade, matkade ja Jõulumäe kohta. Küsimused olevat olnud täiesti jõukohased ja väga huvitavad. Peale viktoriini avanes meil lõpuks võimalus kuulata ja vaadata rollimänge. Tore oli vaadata gruppide koostööd ja fantaasialendu. Õhtu lõpetas suure pauguga äike ja paduvihm, mis järsku kuskilt kohale oli jõudnud. Laululava asemel jätkus pidu curlingu saalis.”

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga