22. aprill on GLOBE programmi sünnipäev

22. aprillil tähistab rahvusvaheline GLOBE programm oma 15. sünnipäeva. GLOBE programm kuulutati välja 1994. aastal, kuid tegevust alustati 1995. aasta Maa päeval- 22. aprillil. GLOBE programm Eestis saab aga 13. aastaseks. Esimesed Eesti koolid alustasid mõõtmistega juba 1997. aasta kevad-talvel.

Maa päeva eesmärgiks on tõsta inimkonna teadlikkust ja lugupidamist Maa kui planeedi keskkonna olukorrast. Päeva tähistatakse põhjapoolkeral kevadel ja lõunapoolkeral sügisel. Päeva avalöögiks peetakse 1970.aastat, mil USA-s tulid miljonid ameeriklased tänavatele protestimaks keskkonna saastamise vastu. Paarkümmend aastat enne seda alustas Ameerika Ühendriikide endine asepresident Al Gore oma tööd keskkonna kaitsmiseks. Wisconsin-ist pärit Ameerika Ühendriikide senaator Gaylord Nelson aitas organiseerida üleriigilist rohujuure tasandil keskkonna teemalist meeleavaldust, et tõstatada keskkonna kaitsmine riiklikku agendasse. Selle sündmuse koordinaatorid korraldasid üle terve riigi koosolekuid ning tuhanded koolid ja ülikoolid organiseerisid proteste keskkonna olukorra halvenemise vastu.

Tänapäeval tähistatakse Maa päeva üle kogu maailma mitmete erinevate ürituste ja ettevõtmistega, mille eesmärgiks on juhtida inimeste tähelepanu keskkonnaprobleemidele.

GLOBE programmiga on tänaseks ühinenud 111 riigist üle 20000 kooli. GLOBE ühendab rohkem kui 50000 GLOBE-koolituse saanud õpetajat ja rohkem kui 23000 kooli üle maailma. Õpilased on tänaseks kogunud ühtsesse andmebaasi üle 20 millioni mõõtmistulemuse, millest 3,1% on saadetud Eestist.

Palju õnne, GLOBE!

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga